Modern Beach Remodel

Overview: This 1970 original beach home needed a full remodel. All plumbing and electrical, ceilings and drywall, as well as the bathrooms, kitchen and other cosmetic surfaces needed to be remodeled.

Challenge: The original kitchen was a closed in U shape. We wanted to open it up into the livingroom to create a much more usable and updated floor plan. In doing so, we were going to lose cabinet and counter space, making an already small kitchen even smaller.

Solution: Our solution was to create built-in storage throughout the kitchen and dining room adding much-needed storage, counter space and function. This plan, in the end, came out even better than imagined! The built-in bar area is a perfect place to store china, liquor, and all manner of entertaining glassware and table settings. Its direct access to the dining room made for the perfect combination of bar and buffet area. At the new peninsula, we added bar seating. This added much needed casual eating space, near the dining room, to connect the areas while still allocating individual space for their unique functions. The far wall, where the breakfast nook originally stood, is now multiple built-in pantries and even a desk area. This once small kitchen now has ample storage, dual functioning spaces and creative solutions to empty areas. Any company can put new cabinets on a wall, but not everyone will think through every inch of your home like we will!

Results: We completely transformed this 70's beach home and our clients couldn't have been happier. We tackled the kitchen dilemma perfectly and used that energy to continue throughout the house. The light grey and blue palate is perfect for this beach cottage. The modern touches and high-end finishes compliment the design and balance of this space.

Above & Beyond: The original overbearing red brick fireplace was an eyesore. At one point we even considered removing it. In the end, we decided on a modern glass corner fireplace feature, complete with glass rocks, a rustic wood mantle, and fantastic geometrical limestone surround.

Craftsman Beach Style Home

Overview: This original 1950’s ranch style home was long and narrow, with small chopped up rooms. The homeowners main objective was to be better able to entertain friends and family. Adding space to the home was the only way to accomplish that goal.

Challenge: Ranch style homes are typically long and narrow with rooms that are compartmentalized and walled off. It's difficult to add space and square footage without the home feeling like a long, uninviting bowling alley. The front elevation spanned a long distance, and we didn’t want it to appear like a commercial building with long plain exterior walls.

Solution: We created a sense of a foyer by raising the interior ceiling to the right height and dimension to alleviate the big box feel of a track home. A window seat was added for a warm and inviting feeling, as well as, room dividers with craftsman columns to break up the large box shape of the newly added kitchen and dining room. To add visual dimension, we added cabinets at differing heights and depths as room dividers. For the exterior, the pop out detail of the porch creates depth and dimension, as well as reinforce the craftsman appeal of the home. There are two different styles of siding, separated by a bright white chair rail, to create interest and texture which completely takes away the feel of the long straight wall that we had to work with.

Results: Three exterior walls were removed in order to add square footage to the area used most; the kitchen, dining room and living room. We kept the original style intact by incorporating brick, shiplap, columns, and various other craftsman details. Adding square footage doesn't have to make the home look and feel like a big cavernous box. Warmth and attention to detail make this ranch home both inviting and a standout feature in the neighborhood.

Above & Beyond: Columns on the interior and exterior completely speak to the fact that this was an original beach craftsman home. We wanted to add space and square footage, but we didn’t want to destroy the history and character of this home. The columns bring drama, workmanship, visual interest and character to the home. By placing them on both the interior and exterior, we continue the theme that this beauty is new, inside and out.